Elképzelhető, hogy gyermekkorunkban a nagyobb testi aktivitás, a testi növekedés kompenzálta a túlevést vagy az egészségtelen táplálkozást, és csak felnőttkorban, a testi érés befejeződése után szembesülünk a plusz kilókkal, valamint azzal a szorongással, ami a testsúly növekedés elkerülése miatt nap mint nap kiséri táplálkozásunkat.
Lehet, hogy mikor már volt egy kis zsebpénzünk, azt rendszeresen a sarki boltban költöttük el csokira, jégkrémre. Később otthon is egyre több lett az édesség, mert olcsóbb volt nagyobb kiszerelésben megvenni, na meg hogy legyen mivel kínálni a vendéget, ha valaki beugrik látogatóba. Majd eljön az az idő amikor már senki nem felügyeli, senki nem porciózza ki az ételt. Ilyenkor együtt maradunk azzal a személlyel – önmagunkkal -, akinek az evéshez való viszonya döntő mértékben meg fogja határozni választásunkat, életmódunkat, egészségünket, nem utolsó sorban testsúlyunkat.
Az evés iránti késztetés sokkal nagyobb, ha az étkezés összekapcsolódik más fontos élményekkel, érzésekkel, mint azoknál a személyeknél, ahol az étel elsősorban az éhséggel és a jóllakotsággal függ csak össze.
A túlsúllyal kapcsolatban gyakran hivatkoznak a gének általi öröklődésre.