fbpx

Hogyan lettem pszichológus

Már gyermekkoromban izgatott az emberi lélek. Így a Nők Lapjában a meserovat mellett, Vekerdy Tamás pszichológus írásai voltak a kedvenc olvasmányaim. Később minden pszi könyvet beszereztem és elolvastam, amit csak értem. Ilyenek voltak Popper Péter, Ronald Daivid Laing, Raymond Moody, Benjamin Spock, Carl Gustav Jung könyvei. Faltam őket. De nem ragadtam le a hagyományos pszichológiánál. Érdekelt az öt világvallás, a Biblia, Jóga és az Idegrendszer, Bhagavad Gita (mely akkor még csak írógéppel sokszorosított, kézzel fűzött füzetecskében járt kézről kézre), Ji Csing – A változások könyve, Kelet mágusai – Tibet misztikája és csodái. Mindez a nyolcvanas években.

Aztán eljött az az idő, amikor úgy éreztem, hogy ezt a sok tudást jó lenne rendszerezni, és talán hasznosítani. Tudtam, hogy tanulnom kell. Sokáig keresgéltem az iskolák között. Melyik lehet az, ami szakít a hagyományos megközelítéssel, ötvözi a spiritualitást az akadémikus pszichológiával, mindezt magas színvonalon. Így találtam rá az Integrál Akadémiára. Ken Wilber, az integrál szemlélet megalkotója oly nagyszerűen ötvözi a spiritualitást az anyagi világgal. Az iskola ezt a szellemet képviselte, és ez volt ami megfogott.

Az Integrál Akadémia sok mindenre megtanított, többek közt arra, hogy rájöjjek, még nagyon sok mindent nem tudok. Ezért jelentkeztem pszichológus állami képzésre, ahol először főiskolai (BA), majd egyetemi végzettséget szereztem. (MA)

A pszichológia egy új, pár száz évre visszatekintő tudomány. Folyamatosan fejlődik, újabb és újabb hatékony módszereket fejlesztenek ki. Ezért a diploma után sem álltam meg. Igyekszem minden olyan módszert megismerni és megtanulni, amelyik segítheti a munkámat. Ilyenek például a KIP immaginációs pszichoterápia, gyászkezelés, mindfulness, brainspotting, Simonton-tréning, sématerápia. Életem végéig szeretnék tanulni.

Közben a spiritualitást sem hanyagoltam el. Megtanultam és folyamatosan alkalmazom a vipassana meditációt. Háromszor voltam tíznapos és egyszer egy húsz napos indiai meditációs elvonuláson.

Vállalkozóként több országos mentálhigiénés projektben is dolgoztam és dolgozom. Baracs község újító szellemű polgármestere megkeresett, hogy dolgozzam, mint pszichológus a kisközségben. Sikeres együttműködésünk már több mint öt éve tart. Ezen felül magán konzultációkat és önismereti csoportokat vezetek.

Munkám során mindig azt a tanult módszert alkalmazom, amelyik a leghatékonyabb klienseim számára.

Farkas Ildi