fbpx

MIT NYÚJTHATOK?

Traumafeldolgozás - Brainspotting

A módszer lényege, melyet használok

A Brainspotting egy gyors és hatékony modern trauma feldolgozó módszer. Lényege a traumatikus élmények átdolgozása az agy és a psziché öngyógyító mechanizmusai segítségével, akár kibeszélés nélkül.

A módszert David Grand amerikai pszichoterapeuta dolgozta ki. 2003-ban, amikor egy korcsolya bajnokkal dolgozott, észrevette, hogy míg a kliens egy traumatikus eseményről beszél, a szeme gyakran fixál valahol a térben.  Ennek a pontnak a tudatos jelenléttel való figyelése (mindfulness) a trauma feldolgozás fontos része. 

A Brainspotting széles neuropszichológiai és neurobiológiai alapokkal rendelkezik, és hatékony mind az érzelmi, mind a fizikai fájdalom feloldásában. Hatására elmúlnak a trauma egyéb tünetei, csökken a szorongás.

Az agy, segítséggel, öntevékenyen is regenerálódhat.

A Brainspotting elmélet egyik alaptétele, hogy az agy regenerálódási folyamatai egy kis segítséggel öntevékenyen is működésbe lépnek. A módszer az agy öngyógyító képességét stimulálja. Eredményesnek bizonyult amerikai természeti katasztrófák, illetve terror-és bűncselekmények áldozatainál, például a Katrina hurrikán és a World Trade Center túlélőinél, illetve háborús veteránok esetében is.  Hatékonyság vizsgálatok során eredményesnek találták a poszttraumás zavarok, a szorongásos kórképek, indulatkezelési problémák, krónikus fájdalom és fáradtság szindróma kezelésében is, valamint bevált sportolóknál és a személyiségzavarok egyes tüneteivel szemben is.

Koncentrálj a képen látható lépcsőre. Azt tapasztalod, hogy a lépcső iránya pár másodpercenként megváltozik. Ez Schröder lépcsője.

Hasonlóan változik meg a gondolat beállítódás a brainspotting terápia során is. A jelenség neve Schroeder lépcsője, amit Heinrich G. F. Schröder után kapott, aki először publikálta 1858-ban. Az akaratlan változás két okból történik meg: egyrészt az agyad belefárad az értelmezésbe, másrészt mert meg akarod látni benne a másik opciót.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, és úgy érzed, hogy hasznos lehet a számodra,

keress meg!