fbpx

MIT NYÚJTHATOK ÖNNEK?

Komplex szervezetekben alkalmazott pszichológiai tanácsadást és coachingot

Burnout – Kiégés

A modern szervezetekben az automatikus, rutin munkát gépek végzik. Amit nem tudnak helyettesíteni a gépek azok az emberi kapcsolatok. Ezért a legtöbb munkahely, ami maradt az embernek, humán kapcsolatokon nyugszik. Mindaz a munkakör, ahol emberekkel foglalkoznak, burnout által veszélyeztetett foglalkozásnak minősül:

  • fogorvosok, orvosok, mentősök, szülészek
  • ápolók, idős gondozók, papok, lelkészek, terapeuták, szociális munkások
  • pedagógusok, tanárok, trénerek
  • menedzserek, politikusok, bírók, börtönőrök
  • banki alkalmazottak, informatikai szakemberek, adószakértők
  • titkárok, ügyfélszolgálati munkatársak
  • előadóművészek, sportolók, légutas-kísérők

A kiégés fontos ismertető jegyei: érzelmi kimerültség, csökkenő teljesítmény, elszemélytelenedés, csökkenő elkötelezettség más emberek iránt, mely során közömbös, cinikus, szarkasztikus hozzáállás lesz jellemző. Sokféle testi tünet, különféle érzések és érzelmek váltakozása, valamint viselkedésbeli változás kíséri. 

A kiégés kezelésére legjobb út a megelőzés

A burnout gyógyulási esélye annál nagyobb, minél előbb elismerik a bajt. Könnyű szőnyeg alá söpörni, annál nehezebb később onnan kitisztítani. Aki kiégésben szenved, annak segítségre van szüksége.

Komplex szervezetek - Megújuló Szervezetek, szervezeti elégedettség és elkötelezettség

A világhálónak köszönhetően az információ soha nem tapasztalt gyorsasággal terjed. Ahelyett, hogy rohanunk az idővel, és mennyiséget mennyiségre halmozunk, egyre inkább szeretnénk időt hagyni annak, hogy valami kreatív, egyedi, minőségi dolog kibontakozhasson. A versengés mellett, együtt gondolkodásra, együtt fejlődésre, megosztásra, együttműködésre, örömteli, közös munkára vágyunk egyre többen.

A legtöbb ember bürokratikus, hierarchikus szervezetekben dolgozik.

Vajon e szervezetekben mennyire elégedettek és elkötelezettek az emberek? Összefügg-e az elégedettség és az elkötelezettség? Hogyan élik meg, hogy nem szólhatnak bele a döntésekbe, felülről irányítják őket, mint szülő a gyermekét? Hogyan élik meg, hogy kevés információ birtokában sutyorognak a folyosón, találgatják, hogy vajon mi a helyzet a céggel, mások munkájával, munkabérével?

Jellemző mostanra a szervezetekből való kiábrándultság, még hivatás esetén is. Egyre többen vágynak átérzőbb szervezetek után. Új szervezeti modell van kialakulóban, mely segítségével a vállalkozások átérzőbben, termelékenyebben, kielégítőbben és céltudatosabban működhetnek.

Magasan képzett, rugalmas, önálló munkavégzésre képes munkaerőre van szükség

akire jellemző a bizalom, bőség érzet, szerencse és tehetség, kísérletezés, képességek kiaknázása, érzések, intuíciók, korlátok kiterjesztése, növekvő érzékenység, felelősségvállalás, a kreativitás szenvedélye, a tudás és tapasztalat megosztás.

 Amikor az emberek érzik, hogy nagy célok eléréséhez járulnak hozzá, használják a tudásukat és a képességeiket, fokozottan koncentrálnak tevékenységükre, azt kezdik tapasztalni, hogy eggyé válnak azzal, amit csinálnak.

A személyes felelősség az ismeretszerzés területén és a képzési szabadság lehetőséget ad a fejlődésre és arra, hogy rájöjjenek az emberek, milyen tehetség birtokában vannak. A képességfejlesztő programokat gyakran kollégák tartják egymásnak. Emellett közös kultúrát erősítő és a személyes fejlődést segítő képzésekre is lehetőség nyílik. A tréningek különböző workshopokkal bővíthetők.

Vajon az Önök szervezete hogy működik?

Ha felkeltette az érdeklődését, és úgy érzi, hogy hasznos lehet az Ön (Önök)számára,

keressen meg!

A témáról részletes írást talál az OLVASNIVALÓ-kban