fbpx

Poszt COVID stressz kezelése

Online webinárium

Poszt covid stressz kezelése

ONLINE WEBINÁRIUM

A szabad strandon egy 8 év körüli gyerek 2-3 éves szintjén viselkedik, üvöltve húzza vissza anyukáját, hogy ő még nem akar hazamenni. „Nem hiszem el, hogy így viselkedsz” – mondja a szülő higgadtan és tehetetlenül, párja támogatásával, a látszólag értelmes gyermeknek. Mind több szülő panaszkodik, hogy gyermeke vagy párja kifordult magából. A világon mindenhol észlelik, hogy a szorongás, a frusztráció ugyanúgy, vagy talán még nagyobb mértékben terjed, mint a koronavírus. A háborúkat követő poszttraumás stressz zavarhoz hasonlóan, traumát éltünk és élünk meg mindannyian, és ez kihat az idegrendszerünkre, a viselkedésünkre, a kapcsolatainkra és az életünkre, most is, és a járvány megszűnése után is. A szorongás fojtogató érzése egyre gyakoribb népbetegség, amit nem szabad semmibe venni, mert bizonyítottan hosszú távú következményekkel járhat mind mentálisan, mind fizikai, testi szinten is.   

Tavaly kora tavasszal kezdődött a boltok wc-papír készletének kifosztásával, és nem tudtuk, hogy mi következik és meddig tart. Félünk az ismeretlentől, nem tudjuk, mi történhet még, és úgy érezzük, a fejünk fölött döntenek. Korlátozások között élünk, és van, aki egy éve nem volt fodrásznál, idősebb rokonnál, nem tartja a kapcsolatot barátaival, teljesen bezárkózott, folyamatos szorongásban él, fél a vírusfertőzés következményeitől. A kikapcsolódásról, szórakozásról, utazásról nem is beszélve.

Megváltozott az életünk, lezárások, korlátozások természetellenesek, felkészületlenül értek minket, ezért stresszesek. A hírek több mint egy éve csak betegekről, halottakról és gazdasági visszaesésről szólnak. A recept nélkül kapható nyugtatók forgalma a többszörösére emelkedett.

Felborult mind a társadalmi, mind a családi egyensúly.

Lassan két éve olyan élethelyzetben élünk, amikor állandó frászt hoznak a hírek, az események, és ez nem tesz jót az emberi kapcsolatainknak, a döntéseinknek, az életünknek. Még azok között az emberek között is több a súrlódás, akik máskor jól kijönnek egymással. Minél stresszesebbek vagyunk annál tehetetlenebbnek érezzük magunkat és ez nem segít abban, hogy érett felnőtt módjára küzdjünk meg a problémákkal.

A stressz felemészti a türelmet, nyugtalanná tesz és egyre kevesebb energia marad az egymással való konstruktív kommunikációra és viselkedésre.  Ha jól kommunikálunk meg tudjuk előzni a súrlódásokat, ha nem, akkor egyre mélyebbre húz, mint egy örvény, a tehetetlenség érzése.

Az állandó feszültség üss vagy  fuss ledermedés agresszív harag érzést indukál.

Az agy felsőbb régiói, mely a gondolkodásért, a döntéshozatalért, higgadt logikáért felelősek, a zavarodott, aggódó, ijedt helyzetben kikapcsolnak. Tudattalan működési mechanizmusok uralják ilyenkor tetteinket, kevésbé az éber és tudatos élet. Egyre több szülő panaszkodik, hogy gyermeke indulatosabb, nehezebben kezelhető, ugyanígy a párkapcsolatban is több negatív impulzus jelentkezik. Talán jó szándékkal, segítséggel közeledsz a másikhoz, aki dühösen, ingerülten válaszol, hiába magyarázol meg valamit, nem érti, falra hányt borsó, amit mondasz, esetleg elbeszéltek egymás mellett, és úgy érzed, a másik nem figyel rád. Ilyenkor a gondolkodási és érzelmi mechanizmusok zavartak, sérülnek.

Webinarium hamarosan ONLINE

Ha ismered ezeket a törvényeket, mely az érzelmeket és a gondolkodást irányítják, akkor ezekben a nehéz időkben könnyebbé válik az életed.

 

A gondolkodás törvényeit ugyan úgy, mint a fizika törvényeit megismerve és helyén alkalmazva, a nehézségek könnyebbé válnak, akár meg is szűnnek.

Minél jobban nő a nyomás, a csapdában vergődés érzése, annál több a súrlódás, a konfliktus, annál kuszábbak a gondolataid, annál rosszabb a hangulatod, és kimerült az érzelmi tankod. Ez kihatással van a munkádra, a magánéletedre, és természetesen az egészségedre is.

Talán tapasztaltad már, hogy attól, hogy azt mondják, nyugodj meg, még nem tudsz megnyugodni, esetleg még idegesebb leszel. Ehhez módszerekre, eszközökre, gondolkodási sémákra van szükség, mely elérhető.

Annak lesz könnyű az élete, aki rugalmasan tud reagálni a változásra, amit ez a COVID hozott. 

Hogy hogyan fejlesztheted ezt a rugalmasságot, ugyanúgy megtanulható, mint bármi más.

A jó kommunikáció választási szabadságot, önbizalmat, erőt ad. Ki tudsz lépni a tanult tehetetlenségből, melyet a múltban kénytelen kelletlen sajátítottál el! A tehetetlenség érzése a lehetőségek hiányáról szól, ám most itt a lehetőség, állj bele és megtetted az első lépést, hogy kikecmeregj belőle. 

Minden hónapban egy webináriumot tartok.

NA DE MIRŐL IS LESZ SZÓ?

Bemutatom a poszttraumás stresszzavarban megjelenő érzelmek és gondolkodás törvényszerűségeit, és a szorongás oldásának hatékony eszközeit, melyekkel elkerülheted az ingerült kiszolgáltatottság érzését. Felteheted kérdéseidet a témával kapcsolatban, melyre válaszolok.

JELENTKEZZ !

* A tanácsadás nem helyettesíti az orvosi vagy pszichiátriai kezelést, ezért a tanácsadáson való részvétel feltétele, hogy a jelentkező jelenleg ne küzdjön olyan súlyos lelki problémákkal, amelyek szakpszichológiai / pszichiátriai kezelést igényelnek, ilyen a kábítószer használat, pszichózis, akut depresszió, öngyilkossági hajlam, terápiát igénylő pánikbetegség. Ha kétségeid vannak, mindenképp beszéljük meg ezeket a tanácsadás megkezdése előtt.

Ha érdekel, jelentkezz!

KORLÁTOZOTT LÉTSZÁMBAN
16000 Ft alkalmanként
  • előleg 6.000 Ft
HAMAROSAN