fbpx

MIT NYÚJTHATOK?

Veszteség és gyász, önsegítő tréning

Veszteség bármi lehet!

Ha valakit nagy veszteség ér, legyen az egy nagy vagyon, a biztonságérzet, egy szerette (válás, haláleset miatt) vagy saját egészsége elvesztése, foglalkoztatni fogja az élet értelme. A gyászban lévő ember sokféle érzelmet élhet át, dühöt, félelmet, lelkiismeret furdalást, de ezekkel együtt örömöt is. Egy időre elveszítheti hitét a szeretetben és lehet, hogy távol tartja magát tőle azért, hogy ne kelljen újra átélni a veszteség fájdalmát.

A veszteség mindenkit megvisel.

Bármennyire nehéz is felvállalni, az őszinteség a járható út, még akkor is, amikor öngyilkosságról van szó. Akármennyire szeretnénk, mégsem lehet a gyerekeket teljesen megvédeni a gyásztól. A titok mindig beárnyékolja az életet.  Felnőttek megtanulhatnak őszintén szembenézni veszteségeikkel és beszélni gyermekeikkel is ezekről a nehezebb témákról, illetve segíthetik őket megtanítani, hogyan lehet a veszteségekkel megbirkózni. Hajlamosak elfojtani a veszteség miatt érzett szenvedést, nem tudomást venni róla, ami aztán később visszaüt. Felnőttek és gyerekek egyrészt nem akarják, hogy sajnálják őket, vagy, hogy kilógjanak a sorból, ezért nem vállalják föl érzéseiket. Vagy egyszerűen nem tudják kifejezni magukat, vagy nem akarnak rossz hangulatot kelteni. Gyakran a szülők, felnőtt rokonok maguk is olyan nehezen birkóznak meg a veszteséggel, képtelenek beszélni róla, pedig az élet része az elmúlás.

Fontos, hogy szembenézzünk az érzelmekkel, legyenek azok fájdalmasak vagy örömteliek.

A halál és az elmúlás tabutémák, pedig szükségszerű és elkerülhetetlen beszélni róla. Gyakran kiderül, hogy a szenvedélybetegek, a függők életében milyen jelentős szerepet játszik a feldolgozatlan veszteségek sora, ami még gyerekkorban kezdődött.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, és úgy érzed, hogy hasznos lehet a számodra,

keress meg!